Amandine

Amandine ! Ador aceste prajituri de cand ma stiu, iar cand eram mica stiam in mod sigur ce vreau cand intram intr-o cofetarie, spre disperarea mamei care nu reusea sa ma faca sa incerc altceva:)
Gusturile  s-au pastrat si mai tarziu iar placerea de a savura niste amandine ramane un moment de rasfat pentru mine oricand…
Desi e o reteta care va va lua ceva timp (cam o ora si jumatate) rezultatul merita tot efortul…

Ingrediente:

 

Pentru blat
-7 oua,
-5 linguri cu varf de faina,
-200g zahar,
-sirop de zahar ars din 2 linguri,
-doua linguri cacao,
-un varf cutit bicarbonat de sodiu stins in otet,
-4 linguri de ulei,
Pentru crema
-un pachet de unt,
-3 galbenusuri,
-o cana de zahar,
-50 g cacao,
-30 ml rom,
Pentru sirop
-250 ml apa,
-4 linguri de zahar,
-esenta de rom,
Pentru glazura
-3 linguri zahar,
-3 linguri cacao,
-un patratel de unt,
Pentru decor
-frisca, ciocolata, etc.
Preparare:

   Pentru blatul de amandine, se separa si se bat spuma albusurile. In alt vas se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga bicarbonatul stins si apoi faina. In aceasta compozitie se adauga si se omogenizeaza bine spuma de albusuri, cele doua linguri de cacao si cateva linguri de sirop de zahar ars (atat cat permite compozitia). Se toarna compozitia intr-un vas mediu, uns si tapetat si se da la cuptor.

Pentru crema, se freaca galbenusurile cu zaharul si untul  taiat cubulete si se fierb toate pe baia de apa pana devin o crema. Se da la o parte si se adauga romul si cacaoa dupa care se lasa sa se raceasca.

   Pentru glazura, se amesteca zaharul cu praful de cacao, se dilueaza cu 6 linguri de apa si se fierb sa se lege. Cand se da la o parte de pe foc se adauga untul.

Pentru sirop, intr-un ibric se ard 4 linguri de zahar pana devine maroniu si se sting cu o cana de apa. Se lasa sa se dizolve complet zaharul si se stinge focul. Se adauga romul.

   Se taie blatul de amandine in trei, se insiropeaza si se acopera cu crema pana la ultima felie. Apoi se taie in patrate si se acopera fiecare bucatica cu glazura. Se decoreaza cu frisca si bucati de ciocolata.

Mult adoratele amandine, deliciul tuturor iubitorilor de dulciuri!  Gustul lor inconfundabil  este dat de siropul de zahar ars prezent de doua ori in blat…

9 Comentarii

  1. Anonymous says:

    Nota de Karamell in Aluat este ceva frumos..
    Poza redä exact Savoarea Präjiturii..

    sieugätesc

  2. TeoBucatar says:

    E mai mult de munca dar e tare buna.Te mai astept!O zi buna sa ai!

  3. Bucate apetisante says:

    Nu stiam reteta asta de amandina, dar sunt incantata de cum arata.

  4. TeoBucatar says:

    Bine ai venit!,BA!Am preluat-o dintr-o revista veche.

  5. poza e splendida intr-adevar, parca simt deja aroma de amandine! Superb!

  6. TeoBucatar says:

    Andra,a fost atata "graba"incat n-a mai asteptat ornarea:)

  7. boscodina says:

    mmm, ce prajitura delicioasa am vazut:) eu sunt mai modesta,as dori doar o tava de amandine :)

  8. TeoBucatar says:

    Rezolvam,BoscoSi asa mi s-a facut pofta de ele!

  9. Prajitura mea preferata. Desi este foarte dulce, m-as inscrie si eu pentru o tava intreaga .

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>