Maioneza

Initial nu am avut nici cea mai mica intentie sa postez o astfel de reteta insa vizitand diverse site-uri, unele cu „pretentii” am observat ca nu este asa de usor pe cat se pare…

O maioneza buna trebuie sa aiba consistenta, gustul si culoarea care sa atraga si sa stimuleze apetitul. Aspectul maionezei trebuie sa fie pufos, neted, fara bucatele de ou vizibile in compozitie.
Iata cativa pasi pentru o maioneza reusita:

-un ou fiert si unul crud pot incorpora pana la o jumatate litru de ulei ,deci mai multe oua nu sunt necesare,

-oul fiert trebuie sa fie foarte tare pt a putea fi bine zdrobit cu furculita,


-substanta acra-zeama de lamaie se adauga de la inceput in compozitie, dupa oul crud,


-din cand in cand, dupa ce maioneza a inceput sa se lege se adauga cate o lingurita de apa minerala de la frigider, pentru ca maioneza sa iese cat mai pufoasa si sa se albeasca,


-nu turnati ulei dupa ce ati adaugat apa, ci doar dupa ce ati mixat sa o incorporati,

Asadar, intr-un castron nemetalic zdrobiti bine oul rascopt si adaugati o lingurita de mustar, sarea si o lingurita zeama de lamaie.

Dupa ce ati frecat bine adaugati galbenusul crud si frecati-l bine mestecand tot timpul in aceeasi directie. Folositi o lingura de lemn sau mixer cu palete de plastic. In acest stadiu ar trebui sa aveti o compozitie omogena, fara cocoloase si bine legata.

Este monentul sa incepeti a turna uleiul direct din sticla dupa ce cu varful unui cutit ati facut un mic orificiu in capacul acesteia. La mine orice sticla de ulei ajunsa in bucatarie are automat dopul „intepat”. Chestia asta este utila si in alte situatii cand in tigaie, de exemplu nu trebuie sa ajunga cantitati mari de ulei.

Cu dopul astfel „aranjat” si daca folositi mixerul puteti turna uleiul in fir continuu si maioneza iese repede si fara efort. Si, cel mai important, foarte buna…

Etichete:

5 Comentarii

  1. am inteles,doar faza cu intepatul dopului nu prea.daca imi tai mana?

  2. TeoBucatar says:

    Intepatul dopului te impiedica sa faci abuz de ulei si la maioneeza sa ti se taie.Daca tai mana se vindeca dar daca intepi cu atentie nu se intampla nimic:)

  3. Eu am un dop special pentru bidoanele de ulei din care curge foarte putin ;), exact cum sunt cele pentru sticlele de vin, foarte utile, le recomand ;)
    Sarbatori fericite! Ador blogul :* >:D<

  4. Buna. Pot face maioneza doar din oua fierte?Am o problema cu folosirea oului crud.

  5. TeoBucatar says:

    Poti face maioneza numai cu ou crud,dar numai cu ou fiert nu,din cate stiu eu.Daca oul e ff proaspat nu e nici o problema…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>