Sarmalute

 Reteta foarte apreciata de un copil sclifosit si un tatic gurmand…


Ingrediente pentru aproximativ 25-30 sarmalute:

foi de varza murata
1 kg amestec carne tocata (vita si porc)
150 gr orez
4 cepe medii
cimbru
sare, piper macinat
piper boabe
3 linguri pasta de rosii
1 ligurita boia de ardei
2 foi de dafin
un ou

Preparare:

 Se omogenizeaza bine carnea tocata cu ceapa tocata foarte marunt, sare, piper macinat dupa gust, oul, cimbru uscat si orezul. Se trece apoi la impachetarea sarmalutelor. Secretul impachetarii, pentru a nu rezulta cine stie ce sarmalute mutante, consta in alegerea foilor de varza cat mai moi, cat mai mari si scoaterea nervurilor principale pentru ca foaia sa fie cat mai flexibila. Dintr-o foaie de varza se pot face de voie doua sarmalute, in fiecare punandu-se cam o lingura cu varf de compozitie. Asa vor iesi sarmalute, mici si aspectuoase. Foaia de varza se ruleaza pe compozitie, se prinde ruloul in mana si capetele libere se introduc usor spre interiorul ruloului. Se aseaza in straturi  in oala sau cratita, vas termorezistent daca urmeaza sa le introduceti la cuptor. La noi sunt savurate fie ca au ciorbica sau sunt scazute. Secretul ca sarmalutele sa nu se desfaca consta in fierberea separat intr-un vas a lichidului in care vor fierbe sarmalele. Adica o cana apa, o cana zeama (dupa gust), pasta de rosii, foi de dafin, boabele de piper. Cand lichidul a clocotit se rastoarna peste sarmalele pe care le-am acoperit cu o farfurie (termorezistenta) care va ramane in vas pe tot prcursul fierberii in special daca sarmalutele vor avea si ciorbica. Se dau imediat la foc mic si nu se fierb mai putin de  5-6 ore. Astfel varza va deveni foarte gustoasa si bine fiarta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>