Ciorba de perisoare

Ce mai gatim azi? Ce ati zice de o ciorbita de perisoare ca la noi in Oltenia, acrita cu zeama de varza si cu arome imbietoare de leustean? De abia astept s-o termin si chit ca e tarziu tot am s-o gust. Dar cu vorba mai putin, sa ne apucam de treaba. Pentru asta aveti nevoie de:
Ingrediente:
o ceapa,
1 o radacina mica de telina,
1 pastarnac mic,
1 morcov,
1/2 ardei gras,
1 ou,
400 g carne tocata vita sau amestec,
3-4 rosii(chiar si din bulion),
100g orez,
sare,
piper macinat,
cimbru macinat,
bors sau zeama de varza dupa gust,
Preparare:
La toate preparatele din carne tocata eu folosesc amestecul egal de vita si porc, pentru ca e mai gustos si nu foarte gras.
Zarzavatul tocat marunt se pune le fiert in 2 l de apa mai intai ceapa telina si pastarnacul si apoi morcovul si ardeiul
Intr-o oala mai mica se pune la fiert orezul cu putina sare pentru circa 10 minute.Si  un mic secret: pentru cei ce nu stiau inca:pentru ca orezul sa nu se lipeasca trebuie sa-l turnati dupa ce apa a clocotit si dupa aceea lasati-l sa fiarba la foc mic.Orezul fiert se scurge si se lasa sa se raceasca.
Se amesteca intr-un castron carnea tocata cu un ou, sare, piper macinat,cimbru macinat si orezul fiert si racit.
Cind zarzavatul este aproape fiert se adauga rosiile,se lasa la foc mic si se modeleaza cu mana perisoarale .
Pentru ca nu imi place sa ma grabesc cand le fac le micsorez pe masura ce ,,inaintez” asa ca vor
fierbe la fel toate.
Ciorba se poate acri si cu bors magic,dar daca ati folosit zeama de varza adaugati-o inaintea perisoarelor potriviti gustul ciorbei si abia dupa ce a dat un clocot reduceti focul si puneti perisoarele.Se mai lasa la foc mic inca 10-15 minute dupa care se stinge focul si se adauga verdeata.
Ca verdeata puteti folosi patrunjelul sau mai ales leusteanul care ii da o savoare  deosebita.
SA AVETI POFTA!

Un comentariu

  1. Am facut cioba de perisoare si a fost super buna .A fost apreciata de toata familia mea.Elena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>